Rocamadour
Rocamadour is een oude stad die het verhaal vertelt van eeuwen geloof en menselijke moed. De stad kijkt uit over de rivier Alzou. Pelgrims komen al vanaf de 9e eeuw hier naar toe.De stad is door toedoen van maagd Maria al negen eeuwen lang voor veel mensen het symbool van hoop en geloof. Het ontstaan van Rocamadour wordt toegewezen aan het vinden van een dode inwoner.
Waarschijnlijk na een goddelijke inspiratie zo luiden diverse vertellingen en geschriften. Het lichaam wordt begraven bij het altaar in de kerk. Het zou gaan om het lichaam van Amadour.
Stacks Image 218
Stacks Image 220
In het tijdsbeeld wat destijds heerste waren het de rondtrekkende zangers, vertellers en troubadours die de wonderen van de Maagd Maria over Europa heen verspreiden. De toehoorders vertelde vervolgens op hun beurt weer de verhalen en wonderen verder door. En zo kwam Europa in beweging om Rocamadour te bezoeken hopende op een wonder of
genezing.  

In de eerste eeuwen na het bovenstaande verhaal komen er al jaarlijks 20 tot 30 duizend pelgrims per jaar de stad bezoeken. Waaronder een later hele bekende Franse dame. Deze vrouw zocht de koning van Frankrijk op en beweerde dat ze zij  door God was gestuurd om de Engelsen te verdrijven die Rocamadour belegerden. Het gaat om Jeanne d’Arc. Die later ook plaatsen als Chinon, Jargeau en Patay bevrijdde.  

Later wordt Rocamadour door oorlogen en plunderingen meerdere malen verwoest. In 1317 vervangt Paus Johannes XXII de monikken van Rocamadour door Kanunniken. Die krijgen een bescheidener inkomen dan de monniken. Indirect leidt dit tot het verval van de bedevaart. En later volgt daarop ook nog een periode genaamd  “de grote pest” en de honderdjarige oorlog. Het is het einde van een tijdperk. Onder Napoleon I werd Rocamadour toevertrouwd aan de bischoppen van Tulle. Deze restaureerden de Sanctuaria en deden de bedevaart weer opleven.
Een belangrijke gebeurtenis is geweest  Benjamin Caillau. Hij begaf zich ernstig ziek naar Rocamadour en geneest na zijn aankomst geheel onverwachts. Na deze wonderbaarlijke genzing legt hij een gelofte af om een boek te schrijven waarmee hij zal trachten om Rocamadour weer meer bekendheid te geven. Een andere belangrijke persoon voor de wederopstanding van Rocamadour is Monsigneur Bardou. Hij is de Bisschop van Cahors en is de belangrijkste geldschieter voor de restauratiue van de stad. De kapellen worden hersteld en Rocamadour krijgt eindelijk weer de aanzien terug die het ooit heeft gehad.

Dit was in een notendop de omvangrijke geschiedenis van Rocamadour. Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen, maar dat zou teveel zijn voor deze pagina. De rest moet u zelf maar gaan ontdekken. Bovenstaande kennis is denken wij wel belangrijk om een bezoek aan deze historische stad op de juiste waarde te kunnen inschatten. Het is niet zomaar een plaats die u zult gaan bezoeken. Tegenwoordig is er veel meer te doen. Rocamadour is momenteel meer een soort bedevaartsoord voor toeristen  geworden. Er is zoveel te doen. Vele attracties met gek genoeg weinig historisch besef, maar wel heel leuk voor een complete dag uit! Naast de vele sanctuaria, kerken en andere historische plaatsen is er veel ruimte boven de stad op het vlakke gedeelte ingeruimd voor vertier en plezier. Onze favoriete attractie is de roofvogelshow. La Roche des Aigles. Verder is er een “train by night”. Met dit treintje rijdt u door Rocamadour, waarbij er gestopt wordt op interessante fotografiepunten. Handig voor als u het lopen moe bent of niet zo goed ter been en toch het steile Rocamadour wil bezichtigen. Handig om te weten is dat als u uw auto bovenop het plateau parkeert makkelijk de vele trappen naar beneden kunt afdalen en zo langs vele historische plaatsen loopt. De terugweg is lang via de trappen maar ook zeker de moeite waard. Een alternatief is om via twee liften weer helemaal terug naar boven te gaan.  Dit kost u in totaal per persoon 4,50 euro.  Het scheelt u wel minimaal een half uur trappen klimmen.Voorts is er een grote maquette van Frankrijk. Treintjes, molens, beweegt en maakt geluid.